Biologisch

Kwekerij de Noordhoek teelt volledig biologisch. In de gangbare teelt groeien de planten op substraat, maar bij ons staan ze in de volle grond. De bodem is bij de biologische teelt dus van essentieel belang. Zonder vitale bodem kunnen wij geen gezonde groenten telen, zijn onze planten minder weerbaar tegen schadelijke insecten en kunnen we niet de producties halen die nodig zijn om een rendabel bedrijf te runnen. We bewerken de boden niet door te spitten of te frezen, maar we verrijken de bodem elke winter met natuurcompost, biologische mest en goede bacteriën en schimmels. De compost en mest wordt door het bodemleven – en dan voornamelijk door de wormen – naar beneden getrokken. Na twee maanden teelt is het geheel vermengd met de grond. Oftewel, biodiversiteit in optima forma!

Het bodemleven zien wij als een onmisbare schakel in de grond. Wormen, schimmels en bacteriën maken voedingsstoffen vrij voor de planten. Elke bewerking van de bodem geeft onbalans in het bodemleven. Daarom wordt de grond op ons bedrijf niet gestoomd of bewerkt. De plant kan door de teelt in de grond veel meer goede stoffen tot zich nemen. De vruchten bevatten daarom minder water en meer voedingsstoffen. De smaak van onze groenten is hierdoor heerlijk, bij De Noordhoek worden komkommers, paprika’s en tomaten geteeld, zoals de natuur ze geeft.

Andere uitgangspunten van de biologische teelt zijn dat de zieken ten plagen alleen worden bestreden met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Er komt dus geen chemisch middel of kunstmest bij de teelt meer aan te pas. Zo worden luizen bestreden met sluipwespen en galmuggen en gaan de roofmijten de spint te lijf. Goede insecten eten dus de schadelijke op. Onze kwekerij gebruikt enkel organische mest en compost. Bij de biologische teelt kunnen er daarom geen schadelijke resten van chemische bestrijdingsmiddelen achterblijven op de vrucht.

Bij de keuze voor bepaalde groenterassen, selecteren wij vooral op resistenties en niet op productiecijfers. Door te telen met rassen die niet gevoelig zijn voor ziektes, kunnen we de ziektedruk in de bodem en de plant beheersen. Schadelijk bodemleven kan zich minder snel verspreiden, omdat er niet voldoende voedsel voor ze aanwezig is. Wanneer elk jaar de voedingselementen aangevuld worden, behoud je een vitale bodem, die niet wordt uitgeput en daarmee realiseer je een vitaler gewas.